Home | Inspiratörer | Så tar du steget till att våga börja anställa

Så tar du steget till att våga börja anställa

By
Så tar du steget till att våga börja anställa

När är det dags att ta steget från enmansföretagare till att anställa - och hur gör man? Jennifer Lind ger sina bästa tips. - Det finns inga garantier för något i livet, så egentligen måste man bara satsa och ta risken, säger Jennifer Lind, VD för Städsällskapet och andra viceordförande i Småföretagarnas Riksförbund.

 Företaget har hon tillsammans drivit i 14 år och har 25 anställda. Den första anställningen, utöver paret själva, gjordes efter omkring ett och ett halvt år.
 
- Ensam är inte stark när det gäller att driva företag, man måste ha ett antal nyckelpersoner att förlita sig på, vilket jag alltid strävat efter då vi anställt, menar Jennifer. Jag ser mina anställda som ambassadörer och vill att de ska utvecklas med företaget och ha bra arbetsförhållanden. Jag tycker också att det är viktigt att vara medveten om att man är utvecklingsbar som chef och våga prova nya möjligheter.
 
Hur förändrades vardagen i företaget i och med personaltillskotten?
 - För mig som chef blev det en helt annan, mer krävande mentalitet - plötsligt har man ju ansvar för någon annan! Å andra sidan blev det också en tryggare tillvaro. Jag upptäckte att förändringar behövdes inom kontakten med leverantörer och kontakten med de anställda. Det behövdes omedelbart en annan nivå av att kunna möta människor. Man måste kunna hantera ledarskapet på ett sätt där man behandlar alla väl, oavsett vilka värderingar eller personligheter man möter.
 - Viktigt är också att jobba miljövänligt och att hela tiden sätta upp både korta och långa mål för företaget.
 
Vilka fördelar ser du i att expandera och börja anställa?
 - I och med att företaget växer blir det mer av ett livsverk och något man kan falla tillbaka på, det är alltid roligt att se en organisation gro.
 Praktiska fördelar är ju exempelvis att man drar in pengar och man därmed kan utveckla företaget bättre. Genom att skapa en bra lönsamhet kan man också skapa en bättre relation med banken.
 
Jennifers tips till dig som funderar på att expandera ditt företag
 1. Nätverka och utbyt information med andra. Hör dig runt med andra för att få praktiska tips och råd.
 
2. Var realistisk. Kolla mycket noggrant upp att du verkligen har råd att anställa samt vilka förändringar det kommer att kräva av företaget.
 
3. Följ ditt hjärta. Känns det rätt så är det förmodligen rätt, och vill du verkligen så vågar du!

  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Tagged as:

No tags for this article

Rate this article

0