Home | Kommunikation | Kan du öka din karisma med hjälp av gester och få jobbet du drömt om?

Kan du öka din karisma med hjälp av gester och få jobbet du drömt om?

By
Kan du öka din karisma med hjälp av gester och få jobbet du drömt om?

Ett anpassat tonläge och röst, benen separerade när du sitter och fötterna stadigt på golvet, och glöm inte att berätta med händerna. Enligt retorikkonsulten Nina Buchaus är gester och kroppsspråk avgörande för att du ska få det jobb du vill eller sälja in dig själv och dina idéer.

– Alla människor har karisma, men många är rädda eller dåliga på att använda den och göra den starkare. Som vid en arbetsintervju eller när du ska sälja in ditt varumärke. En person som verkligen utnyttjar sin egen karisma vågar prata ledigt om det dem brinner för och använder sitt kroppsspråk för att visa att man är bra på det man pratar om. Men många vågar inte. Det är ganska vanligt att man är rädd för att använda sitt kroppsspråk eller göra gester när man ska tala inför någon eller några. Man är rädd för att gå utanför den sociala koden i samhället, säger Nina Buchaus.

Nina Buchaus jobbade tidigare som flygvärdinna men sadlade sedan om för att utbilda sig inom retorik. Hon startade eget företag, byggde en hemsida och ringde upp sina potentiella kunder för att sälja in sig själv och sitt varumärke. Vilket resulterade i att hon bland annat utbildade personalen på kända köksinredningsföretaget Puustelli i retorik. Idag jobbar hon som retorikkonsult på företaget Crevi Retorik där hon erbjuder kompetens i retorik genom att föreläsa, utbilda och coacha i t. ex. argumentationsteknik, karisma och kroppsspråk. Något som hon tycker att de flesta borde lära sig att använda sig utav för att sälja in sitt varumärke eller när man går på en anställningsintervju.

Hur gör man för att framhäva sin karisma?
– För det första måste man ge ett ansvarsfullt intryck när man ska gå på en arbetsintervju och ett jag-budskap. Bevisa för dem du pratar med att du står för det du säger. Försök gå in i känslan. Har du berättat i ditt personliga brev att du är social och öppen, då måste du visa det. När du pratar ska du tänka på att inte lägga huvudet på sned eller berätta något med en flackande blick. Ha fokus på vad du säger och vem eller vilka du har framför dig när du pratar. Ha gärna en lite mer allvarsam ton i rösten, sitt stadigt med bra hållning, säger Nina Buchaus.
Men det är inte bara kroppsspråket som är av intresse när man ska framhäva sitt bästa och sälja in sig själv vid en intervju. Valet av rätt kläder är lika viktigt vid ett första intryck med dem du ska träffa, berättar Nina Buchaus.

– När du väljer kläder ska du tänka på att de ska sitta bekvämt. Känslan i kläderna ska kännas bra. Du ska känna dig hemma i dem. För det ger inte ett gott intryck om du sitter och drar och försöker rätta till kläder som sitter fel. Kläderna har betydelse. När du väljer, utgå alltid från vilken typ av företag och bransch du söker jobb hos. Det finns alltid olika klädkoder, säger Nina. 

Finns det några generella tekniker för att öka sin karisma när man sitter ner vid en intervju?
– Tänk på att aldrig sitta med benen i kors. Det har både kvinnor och män som en ful ovana att göra, även om det är vanligare att kvinnor ofta gör det. Sitt bekvämt och ledigt med en stadig hållning. Våga ta plats. Luta ryggen mot ryggstödet när du är i en ”lyssnande-position” och ha hela baken på stolen. Händerna ska vara ledigt placerade längs sidorna. När du pratar ska du sitta rakt upp och luta dig lite framåt. Använd gester vid bordet. Gestikulera med händerna. Tänk att du berättar med händerna. När du använder händerna tydligt i ditt sätt att uttrycka dig ger det dig mer karisma och visar att du har ett starkt engagemang. Men var inte för snabb i gesterna, det kan ge ett stressat intryck. Berätta med händerna med långsamma rörelser. Du ska ju måla upp en bild av dig själv och den du pratar med vill se en person som är äkta, säger Nina Buchaus.

Hur pratar man äkta?
– Använd rösten och ta plats med den. Betona vissa nyckelord och nyckelsiffror. Det ska vara tyngd i orden när du pratar, speciellt i ord som har stor betydelse för det du vill framföra. Ta pauser i dina samtal, det skapar nyfikenhet och ger mod. Våga ta plats med ansiktsuttryck. Var närvarande och ha ögonkontakt med dem du pratar med. Blir det för jobbigt, ha då gärna ditt cv framför dig på bordet för att skapa fokus. Då kan du alltid vila ögonen på den ibland när du samtalar eller lyssnar. Du måste också våga sätta punkt i ett samtal. Kom till saken och sätt punkt. För man behöver inte berätta allt. Men framförallt våga vara både öppen, glad och social och allvarlig och beslutsam när situationen kräver det, menar Nina Buchaus.

Det är alltså inte att bara gå på en intervju rakt upp och ner utan att vara förbered. Det finns karismatekniker och gester som ökar du genomslagskraft och stärker ditt varumärke och ditt budskap. Du kan använda dem oavsett du ska hålla föreläsning inför en stor publik, kontakta potentiella kunder eller gå på en anställningsintervju för att fånga drömjobbet.
 
– Vi har alla samma verklighet att jobba med och alla kan lära sig att bli bättre på att stärka sin karisma. Vågar du ge ett karismatiskt intryck så lämnar du ett avtryck av dig själv. Vi dras till människor som är speciella, som har energi och som tar plats. Så våga ta plats när du ska sälja in dig själv. Öva innan, hemma framför spegeln. Spela in dig själv på mobilen och överdriv. Våga då kommer du lyckas, avslutar Nina Buchaus.

  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Tagged as:

No tags for this article

Rate this article

0