Home | Kommunikation | Skrivande | Vad är det som lockar med att skriva bok?

Vad är det som lockar med att skriva bok?

By
Cathrin Frisemo Cathrin Frisemo

Många har en dröm om att skriva böcker men ganska få förverkligar den drömmen.

Många har en dröm om att skriva böcker men ganska få förverkligar den drömmen. Vad är det då som lockar med att skriva ?
-För att det är så roligt! Det är också ett sätt att uttrycka sig. Vissa som skriver sin första bok är ofta i en bearbetningsprocess och släpper sedan ofta skrivandet när man är klar med den. Men vissa upptäcker att man har en liten författare inom sig och vill fortsätta skriva och vidare utveckla det. Man vill kanske prova på att skriva olika typer av texter säger, Cathrin Frisemo som är författarcoach.

Och vad kan det ge oss att ha en bok med ett eget namn på?
- Bättre självkänsla och självförtroende kan vara anledningar. Man känner att man klarar av att göra något, det blir konkret och tydligt vad vi tycker och känner när vi möter oss själva i texten. Vi pratar  mycket och med många idag, det och där vi skriver är ofta i sociala medier som t.ex Facebook och där försvinner texterna snabbt. Men med en bok i handen, en text som du har jobbat med under en längre period blir ditt skrivande konkret, något att ta och känna på. Känslan av att ha sin första bok med sitt eget namn på är fantastisk!

Och det är väldigt många som vill då och vet att det skulle ge en hel del, men varför kommer dem inte till skott då med sitt författarskap?
- Det finns väldigt många anledningar, och det många av dem jag möter som nämner sin svensklärare med den röda pennan i kanten som blockering. Många sätter upp stora mål med sitt skrivande som t.ex. att skriva en bok och det blir dem övermäktigt och man slutar vid tanken.

Du är författarcoach och vad hjälper du till med i processen för dem som har svårt att komma igång?
- Min största styrka är att ställa rätt frågor därför att det viktiga i skrivprocessen är att plocka fram din egen berättarröst, att uttrycka den du är på ditt sätt med din röst. Det är det jag hjälper till med plocka fram: hur du kan uttrycka just din speciella röst i skrivandet. Det viktiga är att du efter hand du skriver hittar ditt eget sätt, din egen metod, för ditt skrivande. Ta gärna hjälp av en författar/skrivcoach för att t.ex. vidareutveckla skrivandet. Tänk då på att det viktigt att personkemin stämmer, att ni förstår varandra på ett enkelt sätt; att det känns bra helt enkelt.

Tre konkreta kom igång tips för dem som har det svårt att komma loss men vill jättegärna göra det?
-Ta fram papper och penna, sätt dig ner och avsätt en halvtimme i veckan och sen är det bara till att skriva, skriva, skriva.

Det är så enkelt helt enkelt?
- Ja, och att ta alla tillfällen i akt att skriva. Det är så du utvecklar skrivandet; genom att skriva, skriva, skriva precis som en musiker som ständigt övar på sitt instrument. Läs andras böcker, inspiration hämtar du i olika situationer i vardagen och försök hitta din berättarröst när du skriver, det är nog det jag kan säga.  Ordspråket "Din resa börjar med ditt första steg" kan översättas till att "Din bok börjar med en första bokstav, ett första ord". Så ta första steget, skriv första ordet och kasta dig ut i skrivandets äventyrliga värld; ta pennan i handen och skriv hämningslöst. Eller låt fingrarna dansa fritt över tangentbordet.

Då är det bara för oss att fatta pennan och sätta igång, tack för dina tips.
- Tack själv.

  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Tagged as:

No tags for this article

Rate this article

0