Home | Krönikor | Förebilder eller provokatörer?

Förebilder eller provokatörer?

By
Jennie Carlsson Jennie Carlsson

Självklart vill man vara en förebild för andra, en som andra ser upp till.

Genom att blogga kan man vara en förebild för många människor, världen över. Genom bloggar skapar man sig ett varumärke på ett eller annat sätt. Med sin blogg kan man få ut sitt budskap, bilda kontakter, skriva recensioner om nästan allt, skaffa sig de kontakter man behöver för att skapa sig ett stort och starkt nätverk.
En som gjort detta är Blondinbella. Hon var en av de första att skapa sig ett varumärke, hon blev känd på grund av sin blogg. Jag tror att de som hade Blondinbella som förebild, ville bli som henne. Känd för att hon skriver om sitt liv, sina idéer, sina drömmar. Eller rätt och slätt bara känd.

I grund och botten vill alla bli ”kända”. Kändis är det som barn vill bli idag, när jag var liten sådär för 25 år sedan ville jag bli reseledare. Men jag antar att det förändrats till att man vill synas till vilket pris som helst. Det är som de säger ”syns man inte, finns man inte”.  Jag kan hålla med till viss del men samtidigt hade jag aldrig kunnat äta barnmat för att bli smal och på så vis synas mer.

Kändisskap kan komma på olika sätt och det jag kommer att tänka på är när Martin Melin vinner första Robinson, han blev känd över en natt och han slängdes in i kändislivet utan att kanske egentligen vilja det. Därefter kom Robinson-Robban som verkligen ville bli känd. För att bli det var han tvungen att ta det steget längre och provocera fram sitt kändisskap. Han kanske inte var omtyckt av alla men alla minns honom, som den blåmålade figuren i direktsändning. Detta är samma förhållande som man ser mellan Blondinbella och Kissie. Generation två behöver lägga i en växel till för att sticka ut och nå genom bruset än vad pionjären behöver.

Kändisbehovet är stort hos dessa bloggare och det är därför så många försöker att skriva bloggar, skriva om sådant som intresserar andra, provocerar andra. De vill synas tillsammans med andra stora bloggare för att förstora sitt eget kändisskap.  Dessie, Paow, Kissie och många fler har, som jag förstått, haft Blondinbella som sin förebild och vill verkligen göra som hon. Skaffa sig ett stort namn och ett starkt varumärke. Dock kanske de har valt en annan väg än vad Blondinbella har gjort. Dessa bloggare som provocerar kan jag tycka har liknande utseende. Blonda, långa, smala tjejer som verkligen vill synas, sticka ut från mängden och vara unika. Och hade de inte det från början så har de sett till att ändra på sig för att passa in i schablonen.

Sociala medier kan man använda på olika sätt. Jag vill inte säga bra och dåligt för man kan göra det mer eller mindre helhjärtat. För att skaffa sig ett bra nätverk så tror jag att man ska försöka framstå på sitt bästa sätt och en som verkligen har lyckats med detta är Foki.

Foki är ett exempel på hur man använder sin blogg till något bra. Jag har följt henne under ett bra tag och jag har aldrig sett henne skriva illa om någon. Alla har vi dåliga dagar men det verkar inte vara så med Foki. Hon är en sockersöt, rosa, gullig liten tjej som älskar sitt liv med sin pojkvän och hon har gått från att beskriva sina dagar med fika med sina vänner till att marknadsföra sin webbutik. Hon har gått från vardag till ett starkt varumärke. Hon skriver om mode som hon gillar, kläder som hon själv designat, har väldigt mycket bilder på både sig själv och sin omgivning.

Det kanske inte rättvist att kalla dem dåliga bloggare, för det är inte det jag säger att de är, utan vad jag menar är att de inte använder sina bloggar på ett bra sätt. Att provocera väcker mycket uppmärksamhet, men är det den uppmärksamheten man vill ha? Är det genomtänkt att skriva ut att man äter barnmat för att gå ner i vikt, när man vet hur skönhetsidealet ser ut? Att bli känd genom att vara provocerande, kanske inte är rätt väg att gå.

Jag tror att den stämpeln man får genom att vara provocerande kan vara svår att få bort. Om man ser till Kissie så gick hon ut väldigt hårt på att vara provocerande, skrev om sina bantningspiller, och klankade ner på kraftiga personer. Hon fick mycket uppmärksamhet i tidningar och radio. Uppmärksamhet får hon fortfarande och hon verkar ha ändrat sin image, hon är inte alls lika provocerande längre men hon sticker fortfarande ut.
 
Det som är genomgående för alla dessa bloggare är att man märker när de växer upp och blir ”vuxna”. Deras attityd ändras och man märker hur språket ändras. Från att ha varit provocerande till att bli mindre provocerande, mer vänlig i sin framtoning. Tänk Alex Schulman. Förhoppningsvis får vi läsa fler trevliga och vänliga bloggar framöver men samtidigt så kommer alltid provokationen spela en stor roll för att få igång och starta debatter.

Jennie Carlsson

  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Tagged as:

No tags for this article

Rate this article

5.00