Home | Krönikor | Den nya generationen

Den nya generationen

By
Jorun Göth - Foto: Anton Aldervinge Jorun Göth - Foto: Anton Aldervinge

Varför känner Du ett begär av att få skriva av dig på Facebook?

Ta en rejäl funderare; varför vill du dela med dig av måndagens problem? Veckans prestation? Din underbara Thailandresa som endast kostade dig 9 papp? Varför är det så himla viktigt att alla ska veta?

För endast 30 år sedan så var internet ingenting man sysslade med. Hade du velat uppdatera för vänner och familj att du hade skakat hand med kungen så hade du fått låta hemtelefonen gå på högvarv. Idag? Skriv ut det på Facebook, Twitter, blogga om det eller gör en 3 minuters video av det på youtube som du lägger ut och få 15 likes. Internet är så lättillgängligt och ger dig varje chans till att få dig att skriva om dagens funderingar eller missöden. Perfekta stället att ragga sympati. Men vad är det som driver oss till att få denna uppmärksamheten? Varför vill vi dela med oss av så mycket?

Vi vet själva att vi är en slags lägga-näsan-i-blöt-generation tillsammans med att Facebook blev poppis men vi kanske borde tänka efter varför vi själva så gärna vill att andra ska få veta. Är det så enkelt som att få uppmärksamhet? Eller letar vi efter någon som faktiskt kan ta sin tid och prata med dig om vad som föregår i ditt liv för tillfället. Men personligen, med tanke på alla de statusar/uppdateringar/videos jag scrollat förbi, skulle jag mest tippa mot uppmärksamhet-hållet. Vi ser bilder och videos på kändisars glamorösa liv och vill så gärna uppleva det själva. Därför, som de materialister vi är, vill vi köpa samma grejer, äta på samma ställen och handla likadana kläder som de har för sedan kunna visa upp för alla att ”jag kan också”. Jag erkänner, jag har varit där själv och det ligger nog i många av oss.

Som tidigare nämnt, vi kanske borde ta oss en rejäl funderare. Har vi uppdaterat profilen så pass mycket om allt det häftiga du gjort och de svindyra prylarna du köpt kan det faktiskt ta en negativ sväng än från vad du önskade från början. Vi alla förtjänar en klapp på axeln för att vi kämpat och tagit oss dit vi ville, men vi lever i värld där pengar härskar och för den som inte har uppstår lätt avundsjuka. Så pass att din vänskap med någon kan upphöra. Du kan bli mer tolkade som en ”attentionwhore” - du vill ha ständig uppmärksamhet och det kan bli lite för mycket för vissa.

Vi borde tagga ner. Inse att hålla oss uppdaterade och låta alla veta vilken slags sallad du ätit dina fem senaste jobbdagar inte är så himla viktigt. Tro det eller ej, men vissa skulle faktiskt uppskatta och känna sig högre prioriterade över att du slog en pling än att du skriver det som en status.
Faktiskt."

  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Tagged as:

No tags for this article

Rate this article

0