Home | Krönikor | Sociala medier- fördel/ nackdel/ dela?

Sociala medier- fördel/ nackdel/ dela?

By
Sociala medier- fördel/ nackdel/ dela?

Har du tänkt på att allt du lägger ut går ut till omvärlden, genom dina direkta kontakter, till deras kontakter, deras kontakters kontakter och så vidare? Det finns mycket positivt med detta delandet av sitt liv, men nackdelarna finns där med, är vårt liv som sociala medier skapat något hållbart? Hur håller man sig ”up to date” när allt ständigt uppdateras?

Den där statusen du just lade ut på Facebook och för att inte glömma din senaste tweet, är det verkligen något du vill att dina förra, nuvarande och kanske framtida arbetsgivare skulle se? Du har säkerligen tänkt att dina vänner skulle se den, vad är poängen annars? Eller?

Har vi totalt suddat ut gränsen mellan vad som är privatliv och vad som är offentligt liv med sociala medier? Visst är det kul att lägga ut att man har en intervju på gång, men om denna inte skulle falla ut väl, hur kul är det då med alla frågor som följer? Men skulle det falla väl ut, då vill man ju skrika ut det till hela världen och vad bättre än att dela med sig på sociala medier?

Själv känner jag att det är svårt att veta vart, när och hur man ska dra gränser. Jag har sett många fördelar av att blanda privatliv med karriärslivet, vilket man ju gör på social medier. Det är mycket lättare att hitta folk med gemensamma intressen där än IRL, grupperna är inte lika offentliga i livet utanför sociala medier.  Andra fördelar är att man hittar många nya sätt att ta sig vidare på i karriären. Vad som kan vara svårt är att hålla sig uppdaterad på allt som händer i ens bransch. Jag upplever i alla fall att utveckling i alla möjliga branscher går mycket snabbare i dagens samhälle än tiden innan sociala medier. Jag kommer faktiskt ihåg den, gör du?

Jag tror nog att jag omedvetet satsat på att använda sociala medier för att få nya kontakter men även hitta gamla kontakter. För att inte nämna släkten, vilken härlig känsla det är att ha så nära till kontakt med dem. Det är svårt att få ihop tid att träffa och umgås med alla hundratals vänner man har i sin vänlista, så det är oerhört skönt att kunna få dem att känna sig sedda genom att man lägger en liten kommentar på statusuppdateringen. Här kommer dock en svårighet till; när vet man om man är för eller för lite aktiv? Vill alla ha kommentarer på allt? Det är ju det man få vara beredd på när man lägger ut något på sociala medier. För att inte nämna det som kan bli en stor påfrestning, när statusen ändras från ”i förhållande” till ”singel” eller ”det är komplicerat”.

Har du noggrant tänkt igenom din post innan du lagt upp den? Tagit i åtanke om vilka som kan läsa den och hur reaktionerna kan bli? Jag såg en intervju med Jonas Gardell här för leden, som ju är hyffsat populär på Twitter, han berättade att han kunde i flera dagar tänka på kommande tweets. Borde vi alla kanske göra så med våra uppdateringar? Skulle det ta bort charmen av sociala medier eller hade det förstärkt den? Är det verkligen så att delad glädje blir dubbel och sorg blir halverad även på sociala medier?

 

  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Tagged as:

No tags for this article

Rate this article

1.00