Home | Krönikor | Sociala medier främjar inte anarki – det bygger en demokrati där individen står i fokus

Sociala medier främjar inte anarki – det bygger en demokrati där individen står i fokus

By
Sociala medier främjar inte anarki – det bygger en demokrati där individen står i fokus

Idag diskuteras ofta ämnen som 'nätmobbning' och 'internetrevolutionens anarki'. Frågorna som ställs är “Vad händer när ingen längre behöver stå till svars för sina handlingar?” och “Kommer internet att göra oss alla till asociala soffpotatisar?”. Jag vill inte förneka att det finns en viss problematik med det samhälle som baserar stor del av sitt sociala liv på internet, men jag skulle vilja att vi skiftar fokus för en stund. Motståndet är nämligen meningslöst, eftersom fördelarna med den nya utvecklingen är for många. Det är trots allt är 2012 och dags for oss alla att acceptera det individualistiska samhället.

När jag diskuterar sociala medier och internet med en del äldre människor så vill många gärna hävda att personer som spenderar för mycket tid vid datorn kommer att fastna där. “Dina ögon kommer att bli fyrkantiga och du blir ju väldigt ensam. Vill du inte hellre umgås med dina kompisar?” är ett vanligt uttalande. Ändå finns ett stort antal vetenskapliga studier som motstrider dessa människors argument och visar på att vi som tar del av den nya tekniken ofta har såväl fler vänner som mer regelbunden och närmre kontakt med dem.

Att vara nittiotalist innebar att födas in I en värld som ar fullt upptagen med teknikutveckling och milleniumövergång. Internet kom först när jag blev tonåring, och med det förändrades allt. Framför allt det sociala livet. Med Internet kom möjligheten att utvidga sina sociala ramar. Plötsligt blev hela världen en plats for möjligheter. Detta innebar att alla människor med tillgång till internet även fick tillgång till ett nätverk som man kanske tidigare aldrig haft. Jag tänker på en vän vars båda föräldrar dog tidigt under hennes barndom. Efter att ha blivit kastad från det ena fosterhemmet till det andra under sin uppväxt, lyckades hon bygga en trygghet I vännerna hon kunde hålla kontakt med via facebook. Jag tänker på en annan vän som publicerade ett väldigt uppmärksammat blogginlägg angående miljöpolitik, som idag är en framgångsrik politiker. Jag tänker på mig själv som nyligen flyttade till New York, men vars hjärta än så länge ännu bor kvar I norra Sverige. Utan sociala plattformer online hade ingen av oss kunnat bygga vidare på de relationer och möjligheter som kanske varit de mest fundamentala för vår utveckling.

Men det är mer än det. Under hela min uppväxt har jag, såsom många andra, ofta känt mig osynlig och begränsad. Många som känner mig kanske kan tycka att det är konstigt, eftersom jag nog snarare skulle beskrivas som någon som kliver in och kräver hela rummets uppmärksamhet med mina kreativa utstyrslar, mina starka åsikter och min stora nyfikenhet på andra människor. Ända har jag ofta känt att jag har mycket inom mig som jag aldrig får chansen att ge uttryck för. Så mycket som jag idag kan sprida med hjälp av sociala medier.

Visst, sociala medier och dagens internetbaserade samhälle kanske på många sätt är en anarkistisk plattform som tillåter oss att säga och göra saker utan att behöva stå till svars for dess konsekvenser. Vad vi dock måste minnas ar att det också skapar möjligheter. Det tillåter oss att nå ut med vara åsikter och påverka på ett satt vi aldrig tidigare haft chansen till. Det senaste valresultatets jämna siffra tycker jag är ett tydligt tecken på att varje röst räknas – och det, i min åsikt, är ett samhälle värt att kämpa för. Med utvecklingen av sociala mediers roll I samhället kan vi dessutom ge varje röst chansen att höras. På så satt kan vi tillsammans bygga en rattvis demokrati där individen får stå I fokus.

Web: http://ahornfeldtcreations.com
Facebook: A. Hörnfeldt Creations
Twitter: AHornfeldt
LinkedIn: Anton Hornfeldt

  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Tagged as:

No tags for this article

Rate this article

0