Home | Krönikor | Många är rädda för att lyckas

Många är rädda för att lyckas

By

Nina Jansdotter har under sina år i jobbet som karriärcoach sällan träffat någon som inte har någon rädsla för att bli framgångsrik. De flesta av oss är, enligt Nina, omedvetet minst lika rädda för att lyckas som för att misslyckas. Det är det hon kallar framgångsfobi.

Det brukar också ta ett tag innan vi upptäcker dessa rädslor för att lyckas och att även erkänna dem. Därför har Nina Jansdotter i sin bok Framgångsfobi - vinn över din rädsla att lyckas nu lagt sig stor vinn om att ge exempel på många olika tecken på framgångsfobi vilka hjälper oss att medvetandegöra våra rädslor för framgång.

För att nå framgång krävs det också en förändring av Din självbild. Vi värdesätter oss själv på tok för lågt. Alla förändringar är jobbiga och tryggast känns det förstås att stanna kvar där vi befinner oss. Vi vill inte sticka ut från flocken, samtidigt har vi en längtan efter att bli uppmärksammade och sedda. Vid alla förändringar är det som alltid, viktigt att ta små steg. Det brukar ju vara det mest hållbara, skriver Nina.

Nina Jansdotter skriver också om det hon kallar våra supertalanger. Dessa, våra främsta talanger, ska vi målmedvetet och fokuserat arbeta med istället för att försöka förbättra våra sämsta områden. Eftersom våra supertalanger i regel inte är inlärda, är vi hemmablinda för dem och tror det är något alla har. Men när vi använder oss av dessa innebär det i princip alltid att vi blir framgångsrika eftersom saker för oss då blir både enkla och roliga.  

En fråga som är viktig att ställa sig och som säger något om Din framgångsfobi är; Vad kan hända i Ditt liv och hur förändras det om Du har framgång och lyckas? Spontant och direkt känner väl få av oss någon större rädsla vid tanken på att lyckas eller att få framgång. Men tänker vi vidare så kommer vi snabbt i kontakt med rädslor som lägger hinder i vägen för oss.

För Nina är framgång en känsla av att vara nöjd. Själv är hon oftast nöjd med det hon gör skriver hon. Vi är nog väldigt många som skulle vilja känna så och våga uttrycka oss så. Hoppas hennes bok och insikten den ger kan hjälpa oss att nå dit.

Jag ser redan fram mot uppföljningen av denna bok, som Nina berättat ska bli en övningsinriktad bok där vi ges verktyg som ska hjälpa oss att göra förändringar.
Nina säger sig själv vara en ”speed-reader” och hinner med att läsa otroligt mycket på väldigt kort tid. Själv skulle jag dock vilja rekommendera att man tar god tid på sig när man läser boken. Sådana här böcker kräver alltid mycket tid för reflektion.

Jag avslutar som Nina Jansdotter själv så positivt brukar göra, med ett uppmuntrande tillrop till Dig som väljer att läsa hennes bok om Framgångsfobi och som vågar titta på Dig själv och Dina rädslor – också så klart även till Nina som så generöst bjuder på så många goda råd om hur Du kan bli framgångsrik. Heja Dig!

/Karín Eriksdotter

  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Tagged as:

No tags for this article

Rate this article

0