Home | Krönikor | ”Det är komplicerat”

”Det är komplicerat”

By
”Det är komplicerat”

Sociala medier har förenklat många processer, men på ett plan kan jag inte annat än fundera över om det – med risk för att låta som en gammal tant – ändå inte var bättre förr. Jag tänker på Facebooks inflytande på förhållanden och då främst på romantiska relationer, även om vänskapsband också påverkas.

Sociala medier har förenklat många processer, men på ett plan kan jag inte annat än fundera över om det – med risk för att låta som en gammal tant – ändå inte var bättre förr. Jag tänker på Facebooks inflytande på förhållanden och då främst på romantiska relationer, även om vänskapsband också påverkas.

När jag var fjorton år hade jag min första pojkvän. Det skedde ganska naturligt, man började ses mer och mer och tillslut hade man ”snacket”. ”Snacket” innan sociala mediers tid innebar att fastställa om man skulle bli exklusiva eller inte. Man sade ja eller nej, det fanns inga mellanting, men så är det inte längre. Numer handlar ”snacket” istället om att bestämma vilken stämpel ens relation ska få på Facebook. Ska det vara ett ”vanligt” förhållande, ska det vara ett öppet, eller är förhållandet till och med lite komplicerat?

”Det är komplicerat”. Vad betyder ens ”det är komplicerat”? Är inte de flesta relationer komplexa? Eller handlar det om att man fastställt några specialregler? Egentligen kanske vi alla borde klicka i ”det är komplicerat” efter att ha gått med i Facebook. Facebook öppnar en helt ny värld som både förenklar kommunikationen och försvårar den. Plötsligt är det mycket mer att hålla reda på i livet och lyckas man inte med det, ja, då är det bara att invänta reaktionerna.

Jag har kommit på mig själv att flera gånger fråga min nuvarande pojkvän om varför han inte besvarat mina kommentarer på Facebook. Han svarar då lite oförstående att han svarade ju i verkligheten eftersom jag satt bredvid honom.

- Ja men det vet ju inte någon annan, nu verkar det bara som om du ignorerar mig, gnäller jag då.

Så då skriver han samma sak som han sade till mig bara för att dialogen ska bli fullständig även på Facebook. Varför? Det var egentligen ändå bara menat för mig. Det är som om allt som görs i verkligheten inte skett på riktigt förrän det är officiellt på Facebook.

Samma sak gäller även bland vännerna. Säger man grattis men glömmer att skriva det på Facebook då kommer frågor som ”skäms du över mig?”. Komplikationerna stannar dock inte där, utan allt du gör granskas och analyseras. Konversationer handlar mer och mer om Facebook. ”Såg du vad han sade på Facebook?”, ”Tycker du att jag ska gilla hans foto på Facebook eller verkar jag för klängig?” är numer en vanlig ingrediens i tjejsnack. Jag har till och med kommit på mig själv att tänka utifrån Facebook-statusar i diverse situationer: ”Känslan som uppstår…”, ”Tystnaden som uppstår…”, ”Idag när jag…”. Hör jag eller ser jag något roligt tänker jag direkt ”Åh vad det där skulle passa bra för Facebook”. Jag tar då ett kort endast för att kunna bidra till ett gott skratt på Facebook, istället för att som förr, ta kortet för att minnas.

Ett annat fenomen är om man dessutom inte varit aktiv på Facebook en längre tid och, som grädden på moset, även haft sin mobil urladdad i en timme. Plötsligt ringer min pojkväns mobil i ett och på andra sidan linjen är det oroliga vänner som undrar om något hänt, om jag mår bra och om jag lever. Ständigt ska man vara tillgänglig, ständigt ska man vara aktiv. Syns du inte så finns du inte, i alla fall inte förrän du gjort det officiellt på Facebook.

Men på något vis gillar jag det. Jag gillar att alltid vara uppkopplad, att skriva fjantiga logginlägg och göra saker officiella på Facebook. Jag gillar gemenskapen helt enkelt. För om sanningen ska fram är jag komplicerad och Facebook har gjort det normalt att vara just det. Eller är det så att Facebook har gjort mig komplicerad?

Mm. Det är komplicerat.

 

  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Tagged as:

No tags for this article

Rate this article

0