Home | Mobilt | Appar | Interaktionsdesignerns bästa tips

Interaktionsdesignerns bästa tips

By
Foto: Suzana Dropuljic Foto: Suzana Dropuljic

Marknaden översvämmas av appar. En del användarvänliga men kanske inte så coola och andra har läcker design men inte så funktionella men det bästa är så klart när apputvecklarna lyckas med båda. Designen är väldigt viktig men framför allt så är det funktionen som är viktigast i applikationen. Layout och struktur måste fungera. Sedan är det att se till så appen ser bra, fräsch och stilren ut, menar Maria Rundkvist, en ung och framgångsrik interaktionsdesigner på appföretaget Crunchfish i Malmö.

Hon menar också att självklart vill hon också tänka annorlunda kring designen samtidigt som det är viktigt att kundens eget varumärke är tydligt vad gäller loggor, färval och liknande.

Som svar på frågan om det är viktigast med bra funktion eller snygg layout på appen svarar Maria Rundkvist att det utan tvekan är funktion.
- Utan funktion fungerar appen inte alls hur snygg den än må vara så det bästa är när det är en bra och genomtänkt balans mellan design och funktion. Som sagt så är användarvänligheten i applikationen prio ett, användaren ska känna sig bekväm med applikationen vad gäller funktion och samtidigt känna en känsla av "åhh coolt vilken fräsch applikation". Applikationen är inte en engångsgrej utan ska användas gång på gång och då måste man ha alla aspekter på plats, det vill säga användarvänlighet, funktion och design.

Hur ser din kreativa process ut när du skapar appar?
- För att bli mer kreativ och innovativ pratar vi först och främst med kunden och tar reda på exakt vad det är kunden är ute efter vad gäller både vad appen ska ha för syfte samt innehåll.

Efter det kommer man enligt Maria in i processen då man tänker på vilka funktioner vi ska använda.
- Då är det klart att man ser och inspireras av vad andra har gjort tidigare och försöker vara snäppet bättre än dem. Det är mest så vi jobbar, säger Maria entusiastiskt.

Enligt henne är det roligaste att jobba som interaktionsdesigner att hon får vara med i själva processen att göra en app från början till slut.
- Lanseringen och människors reaktioner är roligt, man får en del fans, speciellt när det är någonting nytt i appen som de inte sätt tidigare avslutar Maria Rundkvist med ett stort leende.

  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Tagged as:

No tags for this article

Rate this article

0