Home | Sociala medier | Nätverka effektivare via Facebook

Nätverka effektivare via Facebook

By
Nätverka effektivare via Facebook

Vissa människor vill inte använda facebook med motiveringen att det tar för mycket tid.

Men faktum är att facebook kan hjälpa dig att spara en del tid i vardagen. Använder du det strukturerat, är det ett oerhört effektivt sätt att nätverka på. Att vara en aktiv nätverkare och underhålla sina kontakter kräver ofta stora tidsinsatser. Med hjälp av facebook kan du åstadkomma det både snabbare och lättare.


Här följer några tips för hur du kan göra för att facebook ska bli ett tidseffektivt nätverkande.

1. Skapa en vision
Börja med att skapa en vision av vad du vill åstadkommma. Vill du bli bättre på att hålla kontaken med familj och vänner eller vill du bli en facebook-spindel och stärka ditt personliga varumärke? Vill du bygga ett externt affärsnätverk eller främst hålla kontakter med medarbetarna på jobbet? När du gjort visionen med ditt facebook-användade klart för dig, är det lättare att se till att det inte bli en tidstjuv och du vet vilken facebook-strategi du ska ha.

2. Sätt upp konkreta regler
Sätt därefter upp konkreta regler. Bestäm dig för hur ofta du ska logga in. Två gånger i veckan, tre gånger i veckan eller rent av varje dag. Tänk även igenom hur lång tid du ska vara inloggad. Personligen har jag som mål att facebooka max 30 minuter ca 5 dagar veckan.

Var noga med att låta klockan avgöra när du ska logga ut och inte fastna i några vänners fotoalbum eller dylikt. Ska facebook bli ett tidseffetivt nätverkande är det viktigt att du håller dig till den tid du avsatt.. Annars kan det lätt stjäla tid både från arbete och privatliv.

3. Tänk igenom vad du vill åstadkomma
Tänk igenom vad du vill åstadkomma när du loggar in. Bestäm dig för att ibland endast kommentera dina facebook vänners inlägg - och då inte göra egna statusuppdaterar. Eller kan du logga in bara för att adda vänner. Vissa gånger tillåter du dig mer att surfa runt fritt. Då blir ditt facebook-användande mycket lättare och roligare.

Du kan likna det med att handla på IKEA. Vet du vad du vill ha och håller dig till det går det snabbt. Annars kan det lätt ta hela dagen.

4. Gör korta status-uppdateringar
Skriv inte små essäre varje gång du gör en status-uppdatering. Det tar onödig tid och är inte effektivt. Syftet med uppdateringarna är att du ska synliggöra dig själv och bli ihågkommen av ditt facebook-nätverk. Exakt vad du skriver spelar mindre roll. Lättast är att skriva om det som man för tillfället ändå gör. Om du uppdaterar din hemsida - skriv nåt om det, om du precis kommit från fika med jobbarkompisarna - skriv om det.

5. Ta smarta genvägar
Om du inte kommer på något särskilt att skriva just för stunden, var lite kreativ och ta en genväg. Dela någon annans statusuppdatering eller lägg ut en länk till en intressant artikel och kommentera den .Artikeln läser du ju ändå. Tidsinsats 30 sek!

6. Lägg upp foto
Att ladda upp ett foto i din statusrad är tidseffektivt. Du behöver inte skriva alls men kan ändå förmedla ett budskap. Träffar du en intressant person på lunch- ta foto på den personen, lägg upp på facebook och "tagga". Du synliggör vad du gjort på dagen, du visar att du är en nätverkare och du är samtidigt aktiv på facebook. Troligen uppskattar även din lunchgäst gesten.

7. Bjud på dina kontakter
Få saker är så uppskattade som en riktigt bra kontakt. På facebook har du stora möjigheter att föreslå människor att bli"fb-vänner" med varandra. Till skillnad från i verkliga livet kan facebook vänner dessutom direkt börja kolla in varandra via statusuppdateringar och se var de har gemensamma beröringspunkter. Gör de affärer ihop en dag, har de dig att tacka för kontakten. Och det har inte tagit dig många sekunder!

8. Mät och följ upp ditt resultat
Fråga dig själv vad då och då vad facebook har gett dig? Om du via facebook förbättrat kontakten med medarbetarna på jobbet, vad skulle du annars behövt göra för att åstadkomma det? Om du lyckats skapa kontakter som genererat business, vad hade du behövt göra för att få den kontakten på annat sätt? Du kanske varit tvungen att resa, gå på seminarium och mingeltillställningar. Hur mycket tid hade det krävt?

Om du är långsiktig och strukturerad i ditt facebookande kommer du märka att facebook kan vara ett både kostnadseffektivt och tidsbesparande sätt att nätverka på.

Anna Ström
VD, Gourmetbudet
Facebook-coach

  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Tagged as:

No tags for this article

Image gallery

Rate this article

0