Home | Sociala medier | Bloggar | Sträck på dig och överlista Jante

Sträck på dig och överlista Jante

By
Sträck på dig och överlista Jante

I förra lördagens Radio Wow gästades Tomas Lydahl och Olle Hedberg i studion av författaren Tomas Gunnarsson. Tomas är inte bara författare utan även föreläsare, inspiratör, ledarskapsutvecklare, grupputvecklare och coach. Han är just nu aktuell med boken ”Att överlista jante-Om konsten att lyfta sig själv och andra”­­­­­­­­­.

 

Det är en bok som ger konkreta tips på hur man kan övervinna känslan av att inte vara värd sina drömmar, hur man med tanken och fokusets kraft lyfter sig själv och sin omgivning.

I intervjun likställer Tomas Gunnarsson jantelagen med ett brus som ständigt är på i bakgrunden, och det är inte förrens vi blir medvetna om det som vi kan stänga av det.

Han menar att det finns två perspektiv att beakta, den inre och den yttre styrningen. Eftersom vi till stor del påverkas av vår omgivning är det av stor vikt att vi ökar vår medvetenhet kring just detta. Han liknar vår omgivning vid ”jantehantlar”och att det är upp till oss själva att bli medvetna om dessa för att kunna låta bli dem och inte ge dem tillåtelsen att tynga ner oss. Det är när vi plockar upp dem som vi tillåter dem att tynga ner oss. Vi behöver därför bli mer medvetna om vad som händer utanför oss och hur det i sin tur påverkar oss.

Han gör även en liknelse med en fågel, se den, konstatera att den är där, men låt den sedan flyga förbi. Vikten av att inte fästa sin uppmärksamhet mot negativa influenser är viktigast i ens egen personliga utveckling. Han menar att rösterna kommer alltid finnas inom en, men det är viktigt att man försonas med dessa och fokuserar på det positiva för att komma vidare och nå sina drömmar. Och ju mer man fokuserar på ett problem, desto svårare är det att se förbi det.

Tomas avslutar sin intervju med 4 bra tips att ta med sig i dagliga livet:

1.Sträck på dig och upprepa mantrat, Jag duger, Jag är värdefull, Jag gör skillnad!

2.Tjäna mycket, och då inte pengar, utan människor omkring dig. Var omtänksam, det ger dig ett gratisrus.

3.Var tacksam, stanna upp och fundera vad just du har att vara tacksam över.

4.Till sist, ett gott råd från hans 83 åriga mor: Plötsligt blir man gammal, lev för allt vad tyglar håller och gör det nu!

Lyssna gärna på hela programmet

http://www.blogtalkradio.com/radiowow/2012/11/24/en-kopp-inspiration-med-tomas-gunnarsson

 

 

  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Tagged as:

No tags for this article

Rate this article

0