Home | Sociala medier | Facebook | Beröm dig själv och dina vänner på Facebook

Beröm dig själv och dina vänner på Facebook

By
Beröm dig själv och dina vänner på Facebook

Hur ofta får du beröm från någon i din närhet, i vardagslivet eller när du har utfört ett bra jobb på arbetsplatsen? Sociala medier är framtiden och det verkar även vara där vi ska ge varandra pepp och berömmelse. Det menar Elaine Breske Hirscher som driver sidan ”Beröm” på Facebook. En sida där man kan berömma och peppa både sig själv och andra.

– Det behövs verkligen så lite för att ge beröm och det ger så mycket tillbaka, säger Elaine Breske. Nästan varje människa är på Facebook idag och man kan lätt berömma varandra genom ett inlägg på någons sida. I största allmänhet är vi väldigt dåliga på att se varandra och ge beröm.

På sidan ”Beröm” på Facebook kan ge dig själv och andra berömmelse och pepp. Det spelar egentligen ingen roll vad för typ av berömmelse det handlar om så länge det är i positiv bemärkelse.

– När Björn Borg pratar om sin idrottskarriär säger han ofta att han enbart vill lyfta fram det positiva och inte det negativa till sin omgivning. Det är likadant på Facebook, arbetsplatsen eller i nära relationer. Lyft fram det positiva och ge beröm, säger Elaine Breske.

När Elaine Breske Hirscher inte har fullt upp med sidan ”Beröm” på Facebook arbetar hon som gruppchef i projektledning på företaget Rejlers ingenjörer AB. Hon är föreläsare och föredragshållare i kommunikation och ledarskap och skriver på en bok om hur man ger sig själv och andra beröm.

Beröm får ofta kritik
Elaine berättar om egenupplevda erfarenheter där positiv förstärkning i form av berömmelse av en arbetsinsats eller en handling ofta får kritik av omgivningen. Peppande och uppmuntrande anses som dåligt och inget man ska syssla med på arbetstid. När det istället borde anses som något helt normalt och bra för alla, menar hon. 

– Jag ville ge beröm till mina projektmedarbetare när de gjort något bra och fick då kritik av min kund för det, säger Elaine. Allt blir så mycket enklare och lättare i vardagen och på jobbet om man får veta vad man är bra på. Om någon berömmer dig för din handling och säger positiva saker om dig så mår du bra. Jag skulle vilja säga, att ge beröm är att ge kärlek, säger Elaine Breske Hirscher. Elaine påpekar det viktiga med att gå in i det som är jobbigt och vända det till det positiva. Så för varje negativ tanke man tänker ska man tänka en positiv.  

Men hur då?
– Om man tillexempel ska hålla ett fördrag inför en massa förväntansfulla människor och man är väldigt nervös. Tänk istället att du kommer dela med dig av det du vet till dem som de ännu inte vet något om. De vet ju inte hur nervös du är och har inga föraningar. Du kommer lära dig väldigt mycket själv och det negativa och jobbiga blir istället positivt för du blir viktig för dem.

Varför tänker man vanligtvis mer negativa tankar?
– För de flesta är det lättare att tänka negativt än positivt. Jag har själv inte alltid varit en muntergök, men har jobbat med mig själv och har blivit både positivare och gladare.

Men om man är väldigt deprimerad, vad ska man göra?
– Berätta för andra hur du mår. Du måste acceptera att du mår dåligt, men du får samtidigt inte stänga in det i sig själv och inte prata om det. Alla kan ha dåliga dagar då man känner sig nere. Men då måste du också tänka att det alltid finns något positivt i varje dag att lyfta fram och vara tacksam för. Så gör det till en vana att hitta det som varit positivt i varje dag.

Får du mycket feedback av andra på din Facebooksida Beröm?
– Jag får väldigt mycket feedback från mina gillare på Beröm och det kan vara både negativt och positivt. Det får man nästan vara medveten om när man har en gillasida som bara vill lyfta fram det positiva. När någon gör ett negativt inlägg på min sida tar jag ofta bort det och återkopplar till dem via mail på Facebook. Jag ser väldigt ofta att det finns tendenser till att man hellre skriver mer negativt och klankar ner på varandra än att lyfta fram och berömma sig själv eller någon annan. Både på Facebook i sociala medier eller i samhället. Därför vill jag med min sida Beröm framhäva det viktiga i att vara positiv och glad och dela med sig av det till andra. För alla människor har ett grundläggande behov av bekräftelse. Och det är inte bara en eller två dagar i veckan, vi behöver beröm varje dag hela livet. Sen ska man inte glömma bort sig själv när man ger beröm och peppar andra. Ge dig själv beröm för något du gjort. Ställ dig framför spegeln och säg bra saker. Prata med dig själv och hur bra du är. Det leder i sin tur till en positiv grundsyn, säger Elaine.

Har du något tips om man vill peppa och berömma någon på Facebook?
– Gå in på deras personliga sida och ge positiv pepp. Säg något vackert och beröm personen du känner. Bara det lilla kan göra så mycket för både dig själv och för den du berömmer, säger Elaine Breske Hirscher. 
   • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Tagged as:

No tags for this article

Rate this article

0